Orchidea

Legújabb próbálkozásom az orchidea nevelés  – kíváncsian nézek elébe az orchideáim alakulásának. Januárban kaptam az első cserepes orchideát – azóta már 6 cseréppel van, amiből kettő éppen virágzik. (3 tővet megmentésként hoztam – kidobásra lettek szánva… )

orchidea orchidea

 

 

 

 

 

 

 

A többi is jól érzi magát – új hajtásokkal tele van. Nemrég kicseréltem a tőzeget és levágtam az elhalt gyökereket és elkezdtem tápoldattal öntözni – várom a fejleményeket 🙂

orchidea

2014 Augusztus 12.

Újabb fotók a gyönyörűséges orchideákról… A sárga is kivirágzott 🙂

orchidea

 

10383564_752787574766836_2867167470043181928_n

Legújabb szerzeményem 2015-ben. Kicsit kiábrándító hogy nem természetes kék, hanem kék színű festékkel lett öntözve és miután kivirágzott az újabb virág látszik a különbség….

2015-02-05 11.50.32

kék orchidea ami igazából fehér…

 

Ezt találtam az alábbi linken:

http://www.orchideacsodak.hu/viragbolt/orchideak/adatlap/phalaenopsis-orchidea-ciklamen-csikos-kicsi

Phalaenopsis orchidea – ciklámen csíkos, kicsi gondozása

Gyönyörű mini szépség, általában 15-25 cm magas növényke. Ismertebb mintájú Phalaenopsis hibrid, fehér alapon ciklámenes csíkokkal, az ajak majdnem egyszínű. Ennek az orchideának kis lakással rendelkezőknél is lesz helye, apró ékszer egy ékszerdobozban.

Ez a pici Phalaenopsis általában csak Sphagnum mohába van ültetve,  mely ha állandóan nedves, a gyökerek rothadását idézheti elő. Emiatt elvirágzás után javasoljuk az orchidea vegyes ültetőközegbe vagy kéregbe történő átültetését, hogy sok évig szép és egészséges maradjon.

A Phalaenopsis nemzetség neve a görög „Phalaina” (éjszakai pillangó) és „opsis” (hasonló) szavak összetételéből származik, tehát nagyjából „mint egy éjszakai pillangó” lehet a magyar fordítása. Szép név egy igazán szép orchideának.

A Phalaenopsis talán a legismertebb orchidea nemzetség, melyhez ötven botanikai faj és több ezer hibrid tartozik. A Phalaenopsisok eredetileg Délkelet Ázsia síkvidéki esőerdeiből származnak. Morfológiájukat tekintve egytengelyűek (monopodiálisak). A rövid és vastag törzsön 4-8 széles, ovális, bőrszerű levél helyezkedik el, melyeknek van egyszínű, és foltos változata is.

Rendkívül könnyen tartható orchidea, semmi extra bánásmódot nem igényel, ezért kezdőknek is ajánlott. Félárnyékos helyen szobahőmérsékleten fejlődik a legjobban, nappal 20-25 fok, éjszaka 17 fok körüli hőmérséklet az ideális számára, de nagyobb hőingadozásokat is gond nélkül elvisel (pl. nyáron 40 fok, télen 15 fok). Nyáron árnyékos helyre a kertbe is kihelyezhető. Öntözésére akkor kerüljön sor, ha az ültetőközeg már majdnem teljesen kiszáradt. 2-3 hetente, kiegyenlítetten tápozzuk.

A Phalaenopsist nagyobb szemű, laza, darabos, jó vízáteresztő képességű ültetőközegbe ültessük, ami legyen nyirkos, de ne túlöntözött, mert így elrothadhatnak a gyökerek. A virágbimbóknak a huzat lehet ellensége, ha a növény erős huzatot kap, ledobhatja a ki nem nyílt bimbókat.

Megfelelő gondozás mellett egy évben akár kétszer is virágzik. A virágzat általában tavasszal és ősszel indukálódik, amikor az éjszakai és nappali hőmérséklet között nagy az ingadozás. (Egyenletes hőmérsékleten tartva általában nem virágzik.) Virágai igen tartósak, akár több hónapig is gyönyörködhetünk bennük. Előfordul, hogy a már virágzó szár 1-2 hónap után továbbfejlődik és újabb virágokat hoz. Szintén meghosszabbítható a virágzás, ha a már elvirágzott virágszárat alulról a második-harmadik nódusz (szárcsomó) fölött levágjuk, mert ekkor a virágszár az alvórügyekből nagy eséllyel újrahajt.

Szintén előfordul a lepkeorchideáknál, hogy a nem levágott és zölden maradt virágszáron új, kicsi növényke fejlődik. Ezt a hajtást le lehet választani akkor, amikor már legalább 4 levelet, és ugyanennyi, nagyjából 5 centiméteres gyökeret hajtott. Ilyenkor a virágszárral együtt vágjuk le a kis orchideát, és apróbb szemű, laza  orchidea ültetőközegbe ültessük el,  átlátszó orchidea cserépbe.  Félárnyékos helyen tartsuk. Amíg meg nem erősödik és jól be nem gyökeresedik, addig legyen körülötte magas a páratartalom, de csak óvatosan öntözzük.

A Phalaenopsisnak kifejezett pihenő időszaka nincs, de ha virágzás után mégis 1-2 hónapig pihentjük (kevesebb tápoldat, mérsékeltebb öntözés, a hőmérséklet pár fokos csökkentése), a következő alkalommal gazdagabb és hosszabban tartó virágzásra számíthatunk.

ildikoferenci névjegye

Olyan helyre szeretnék eljutni, ahonnan nem akarok visszatérni.
Kategória: virágok
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT! Köszönöm a látogatást.